Uusi Wartburg Trans

KFT 1/1984

Insinööri R. Urban (KDT), DI H. Lehmann (KDT), VEB Automobilwerk Eisenach

Viime vuoden keskivaiheilla alkoi Wartburg Trans -mallin tuotanto. Kyseessä on Wartburg 353 -malliin pohjautuva uusi versio. Automobilwerk Eisenach reagoi mallin kehittämisellä yhtäkkiä Euroopassa havaittuun tarpeeseen nopealle ajoneuvolle, jolla voidaan tehdä pieniä hyötykuljetuksia. Tätä kysyntää vastaavia autoja ei osin edes markkinoilla ollut.

Rakenteen perustana on vahvistettu Wartburg Limousinen runko koeteltuine ja hyviksi havaittuine tekniikoineen. Myös koko korin etuosa on hyödynnetty olemassa olevista malleista.

Automobilwerk Eisenach täyttää uudella Trans-mallilla myös Sosialistisen Yhtenäisyyspuolueen taloudellisen strategian mukaisen vaatimuksen oman ulkomaanvientiosuutensa kasvattamisesta.

Olemassaolevien valmistusmenetelmien ja osakokonaisuuksien säilyttämisellä on saatu edullinen lähtökohta uuden mallin valmistukseen. Wartburg Limousinen valmistus- ja varustelulinjoja käytetään myös Wartburg Trans -mallin valmistuksessa. Säilyttämällä Wartburg Limousinen akseliväli muuttumattomana myös Trans-mallissa sekä säilyttämällä tehtaan pintakäsittely- ja maalaustoimintojen laitteistot muuttumattomina saavutettiin optimaalinen kompromissi ottaen huomioon ne tekniset ja taloudelliset rajoitteet, jotka olivat nähtävissä. Myös lavan pituudelle asetettiin tiukat rajat näiden rajoitteiden takia.

Voidaan myös todeta, että kun Trans-mallin kantaäiti 353 W on nykytyylistä poiketen rungollinen eikä itsekantavalla korilla varustettu, oli tämänkaltaisen uuden ajoneuvotyypin kehittäminen 353 W:n pohjalta mahdollista verrattain pienillä investoinneilla.

Rungollisen rakenteen hyvä puoli on mahdollisuus toimittaa esivalmisteita ja osakokonaisuuksia rakennussarjoina siten, että loppukokoonpano voi tapahtua Automobilwerk Eisenachin asemesta esimerkiksi ulkomailla.

Wartburg Trans on suunnattu erityisesti ammattikäyttöön sekä kaupan alalle ja myös pienyritysten sekä maatalouden ja puutarhanhoidon käyttöön. Lisäksi siitä on monenlaista hyötyä vapaa-ajan käytössä. Intensiivisellä ja kovalla testauksella mm. tunnetuilla rallipätkillä Eisenachin ympäristössä pystyttiin takaamaan se kestävyys sekä luotettavuus, jonka merkin maine velvoittaa.

 


KTF:n raportti täydellisyyttä hipovasta tuotteesta, vuodelta 1969
 
Trabant 601:n esite näyttää parhaat puolet DDR:n 'paratiisielämästä'
  TL:n vertailussa paskimm... siis halvimmat autot vuodelta 1978